Headless en API-first CMS

Geen Hoofd

Headless contentmanagement. Nee, dat is niet het managen van content door een redacteur of contentmanager zonder verstand of hoofd. Evenmin betekent API-First dat binnen de software wereld de API’s zijn opgestaan en een nieuwe beweging hebben opgericht waarbij zij de eerste plek opeisen. Niets van dat alles.

Headless betekent dat het CMS geen voorkant kent. Er is wel een management interface, maar geen tooling om content te renderen en te publiceren in bijvoorbeeld een browser. Wil je content uit een CMS publiceren dan gebruik je de API. De API kun je dan vanuit een willekeurig front-end tool aanspreken en daarmee je website of webapplicatie bouwen, de API first dus. Sommige API-First CMS’en gaan nog een stap verder en leveren zelfs geen management interface. Ook die kun je dan met je favoriete MVC Javascript framework bouwen.

Waarom

Een antwoord is dat in het verleden het CMS bedoeld was om op een handige manier een website te bouwen en te onderhouden. De redacteur was blij omdat hij alleen zijn teksten en afbeeldingen hoefde in te voeren. De webmaster was blij omdat hij niet meer teksten, afbeeldingen en allerlei HTML en Javascript hoefde te knippen en te plakken en op een nette manier te bewaren op een fileserver.

Maar websites hebben zich verder ontwikkeld. User-experience, interactie, personalisatie, snelle sites, multi/omni-channel en andere slimmigheden hebben inmiddels hun intree gedaan in de website wereld. We bouwen met een CMS geen website maar meer en meer een geavanceerde webapplicatie. En dan schiet het CMS tekort. Het bouwen van een fancy gebruikerservaring gaat beter met dedicated client-side MVC frameworks dan met de render- en publicatie engine van het CMS.

Voor en tegen

Zoals zoveel zaken in het leven, zit ook aan deze ontwikkeling een aantal voor- en nadelen.
Voordeel van het CMS is dat heel veel zaken rondom het beheren van rendertemplates, accessibility, content preview, authenticatie, autorisatie en security geregeld zijn. Die krijg je er gratis bij en als je overstapt naar een headless CMS moet je dat wel zien te regelen in het nieuwe framework. Als dat al uberhaupt lukt.

Voordeel van een headless CMS oplossing is dat je er een nieuw hoofd op kunt zetten dat er mooier uit ziet, beter praat en wellicht sneller reageert op de buitenwereld. Redacteuren kunnen content beheren met hun favoriete interface technologie. Geavanceerde gebruikersinterfaces kun je goed realiseren met client-side technologie om daarmee de gebruikerservaring aanzienlijk te vergroten.

Een interessante ontwikkeling die hopelijk de CMS leverancier aanspoort om nog eens goed over zijn architectuur na te denken en wellicht een hybride oplossing te bieden waarbij front-end functionaliteit met het meest optimale gereedschap gerealiseerd kan worden, zonder de zegeningen van een geintegreerde contentmanagement en -publicatie omgeving te verwaarlozen.